Kortlægning af natsværmere på Falster - maj 2012


natsværmerfælde Automatisk lysfælde til indsamling af natflyvende insekter. Indsamlingen er et led i den løbende undersøgelse af forekomsten af en række biotopstypiske insekter, som forestås af danske entomologiske/lepidopterologiske foreninger i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen og de zoologiske museer i København og Århus.


natsværmerfælde
Trods majs kulde på Gedser Odde - var Svend Bagger Larsen tilfreds med fangsten.

"Højdepunktet var fundet af P. proserpina, Natlyssværmer, som først er (gen-?) indvandret til DK i 2005, og som breder sig med stor hast på Falster og noget på Lolland. Og så er det tillige en smuk aftensværmer.
Tilsvarende har det glædet mig at finde nogle ny-etablerede arter i pænt tal. Det gælder H. ambigua, som i nyeste danske håndbog er tildelt navnet Tvivlsom Mus, arten M. albipuncta, Hvid-punkt græsugle, og A. puta, Frønnet Landmand. Og ikke et ondt ord om den svære og (åbenbart fantasi-krævende) kunst at navngive sommerfugle!

-- Men disse dyr kan ikke måle sig i skønhed med proserpina.

p proserpina

Herudover en lang række mere almindelige arter, efter årstiden. I min anden fælde (Nord for Lystbådehavnen i Gedser) fandt jeg et stort smukt eksemplar af C. cossus, Pileboreren, hvis navn stammer fra dens store larve, som lever inde i piletræer, og som glimrer ved at kunne lave en lille lyd af en slags."natsværmerfældenatsværmerfældeSvend Bagger Larsen ifærd med at afmontere natsværmerfælden, der ved nattetide, i perioden 13. maj - 14. juni, har oplyst køkkenhaven på Frisenfeldt (Gedser Odde).